16 kwietnia 2021
EKONOMIA

Jak wspierać startupy, transformujące branżę spożywczą? 21#

patron główny

Posłuchaj

Słuchaj również na

Zobacz rozmowę

Słuchaj również na

Przeczytaj

Jak wspierać startupy, które transformują branżę spożywczą?

Impact The Future to podcast, w którym Artur Racicki rozmawia z innowatorami oraz ekspertami zmieniającymi nasz świat na lepsze. W najnowszym odcinku serii po raz pierwszy spotkaliśmy się z dwoma gości – Michałem Piosikiem oraz Piotrem Grabowskim, założycieli akceleratora łączącego technologię i branżę spożywczą, czyli foodtech.ac. 

Sektor spożywczy jest dzisiaj jedną z największych gałęzi przemysłu w Polsce. Niestety, nadal borykamy się z problemami takimi jak nieekologiczne opakowania, nieodpowiednie zarządzanie odpadami czy niehumanitarna hodowla zwierząt. Na rynku obserwujemy coraz więcej startupów, które transformują ten sektor łącząc technologie i zrównoważony rozwój. Jak mogą uzyskać pomoc przy realizacji swojego projektu? Foodtech.ac łączy naukowców i biznes, by przyszłość jedzenia nie zagrażała naszej planecie. 

Do 2050 roku na planecie będzie kolejne 2,5 miliarda ludzi. ONZ szacuje, że będziemy musieli prawie podwoić naszą produkcję żywności. Jak to osiągnąć, gdy na świecie jest już miliard głodnych ludzi, zmiany klimatyczne utrudniają uprawę żywności w większości miejsc w rolnictwie, oceany są przełowione, a znaczna część świata boryka się z rosnącymi niedoborami wody? Obecny model uprawy i hodowli jest zbyt kosztowny zarówno dla ludzi, jak i dla planety. Wysoko przetworzone jedzenie złej jakości powoduje choroby układu krążenia, cukrzycę oraz raka,  a nadmierna hodowla, monokultury, wypalanie lasów pod uprawy i chemizacja potęgują globalne ocieplenie, zatruwają oraz wyjaławiają ziemię i są po prostu nieopłacalne. Dotychczas znane startupy z branży spożywczej można było wyliczyć na palcach jednej ręki. Rolnictwo, mimo ogromnego rozwoju w ostatnich latach, było postrzegane jako segment tradycyjny, niechętny innowacjom. Dodatkowo skomplikowany, bo nie spotkamy tu tak dużo rozwiązań wirtualnych jak w innych branżach. Natomiast teraz powoli zaczyna się to zmieniać. Widzimy twórców rozwiązań takich jak:

  • roślinne alternatywy białek;
  • inteligentne, biodegradowalne, jadalne opakowania;
  • technologie pomagające ograniczyć nadprodukcję oraz marnotrawstwo żywności;
  • produkty retailowe, innowacyjne koncepty restauracyjne;
  • czyste technologie uprawy i produkcji żywności, czyli agritech.

Przyszłość jedzenia to technologia, racjonalna gospodarka zasobami oraz edukacja dążąca do zwiększenia naszej świadomości żywieniowej.  Już teraz widzimy na rynku wiele startupów tworzących rozwiązania, które mają szansę odmienić branżę spożywczą, a fundusze inwestycyjne są sposobem, by zyskać środki na ich zrealizowanie. Foodtech.ac to rozwiązanie głównie dla projektów ze zbudowanym prototypem lub gotowym produktem, który można przetestować u klienta. Jednak również entuzjaści, którzy mają sam pomysł, mogą zgłosić wniosek w celu uzyskania doradztwa. Akcelerator finansowany jest ze środków własnych twórców oraz środków partnerów.

– To jest taki etap naszego ekosystemu w tym momencie, że musimy go trochę wyedukować. Myślę, że w perspektywie 2-4 lat możemy doczekać takich ludzi, którzy już wyszli ze startupu z innej branży i będą chcieli przejść do foodu – mówi Piotr Grabowski w najnowszym odcinku Impact The Future. Zapraszamy do wysłuchania rozmowy z założycielami foodtech.ac: Apple Podcasts, Spotify, Spreaker, YouTube

W Polsce Food Tech nie jest jeszcze aż tak popularny, ale mamy nadzieję, że już wkrótce się to zmieni. Dzięki takim akceleratorom jak foodtech.ac transformacja branży spożywczej na bardziej zieloną, zdrową i ekologiczną jest możliwa, a takie projekty jak Listny Cud mają szansę rozwinąć skrzydła! Rozmawialiśmy o nim w tym odcinku. Trzymamy kciuki za dalsze sukcesy tego akceleratora i ich podopiecznych! Nabór do czwartej edycji startuje 8 marca 2021. Zachęcamy do aplikacji! Więcej o działalności foodtech.ac i projektach, które ukończyły program przeczytacie na stronie: foodtech.ac 

Patronat nad cyklem rozmów objął zarządca centrów handlowych – Metro Properties. Patronem medialnym jest MamStartup. Odcinek został nagrany w Trend House – klubu i platformy do współpracy dla liderów ekosystemu innowacyjnego: trendhouse.org 

Rozmowy prowadzi Artur Racicki, na co dzień wspierający startupy pozytywnego wpływu: racicki.com 

Wszystkie rozmowy Impact The Future możecie przesłuchać na kanałach podcastowych: Spreaker, Spotify, Apple Podcasts oraz zobaczyć na Facebook i Youtube.

Author

Artur Racicki Seryjny Przedsiębiorca
Artur Racicki Seryjny przedsiębiorca

Wspiera i prowadzi projekty startupowe zaangażowane społecznie (głównie cleantech) – poprawiające przez innowacje jakość życia, rozwiązujące problemy cywilizacyjne. Obecnie zaangażowany w spółki:

  • SEEDiA – obszar smart city
  • Fair Water – odsalanie wody,
  • FCAPP – organizacja eventów sportowych,
  • Social Kiwi – agencja social media.

Autor podcastu “Impact The Future” – gdzie rozmawia z innowatorami i ekspertami zmieniającymi świat na lepszy.

Absolwent studiów MBA w Akademii Leona Koźmińskiego, gdzie obecnie gościnnie wykłada “Transfer innowacji ze startupu do korporacji”. W 2015 roku otrzymał z rąk Prezydenta Akademii nagrodę absolwenta roku “Lew Koźmińskiego”. Posiada doświadczenie we współpracy z inwestorami, w tym z funduszami Venture Capital.

więcej na racicki.com